«ΣΠΑΠ», τα τσιγάρα για τους τραυματίες του Μικρασιατικού Μετώπου

Κυτίο σιγαρέτων Ελλήνων τραυματιών πολέμου. Ήταν αφιερωμένο στους πολέμους που αντιμετώπισε σχεδόν η ίδια γενιά που ήταν διαρκώς επιστρατευμένη και πολεμούσε. Βαλκανικοί πόλεμοι 1912, 13, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία 1919 και Μικρασιατική εκστρατεία. Το 1921 που κυκλοφόρησαν τα τσιγάρα αυτά, οι τραυματίες από τους πολέμους ήταν χιλιάδες όπως και οι ανάπηροι. Τα τσιγάρα προσφέρονταν σε χαμηλές τιμές στους τραυματίες εντός και εκτός νοσοκομείων. Έφεραν στην πρόσοψη τον δικέφαλο βυζαντινό αετό και την απεικόνιση ενός τραυματία. Τα τέσσερα γράμματα “ΣΠΑΠ” αρχικά σήμαιναν “Σύνδεσμος Τραυματιών Αθηνών – Πειραιώς”, καθώς τα τσιγάρα αυτού του είδους κυκλοφορούσαν μόνο στα νοσοκομεία Αθηνών και Πειραιώς. Σύντομα όμως υπήρξε μετονομασία σε “Σύνδεσμο Τραυματιών Αναπήρων Πολέμων” καθώς συμπεριέλαβε τους τραυματίες όλης της επικράτειας.
Ήδη από τις αρχές του 1910 τα κουτιά τσιγάρων ανταγωνίζονταν μεταξύ τους στη λεγόμενη τότε “καπνοπωλική καλλιτεχνία” που κάποιοι αποκαλούσαν και ως “κυτιολογία”.
Οι φιλοτεχνήσεις των πακέτων τσιγάρων αναθέτονταν σε αναγνωρισμένους καλλιτέχνες οι οποίοι ανήκαν συνήθως σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες.

  1. Φιλοπάτριδες. Εκείνοι που μεταχειρίζονταν σήματα και εικόνες εθνικών γεγονότων
  2. Συμβολιστές. Εκείνοι που εκμεταλλεύονταν το όνομα του παραγωγού και το ταύτιζαν με την εικόνα. Για παράδειγμα στον παραγωγό Βάρκα είχαν θέσει μια βάρκα και στον παραγωγό Βέλλο ένα βέλος.
  3. Αρχαιόφιλους. Εκείνοι που τοποθετούσαν απεικονίσεις αρχαίων ελληνικών ερειπίων
  4. Τοπικιστές. Προέβαλαν την ποιότητα του καπνού μέσω του τόπου παραγωγής (Αγρίνιο, Κομοτηνή κ.ο.κ.).
  5. Ξενομανείς. Ανέγραφαν στα πακέτα μόνο αγγλικά ή γαλλικά ονόματα (Ideal, Minerva, Zenith, κ.ο.κ.)
    Όσο για τα τσιγάρα τραυματιών στην ταινία σφράγισης σημειώνονταν οι μεγαλύτερες μάχες όπως Κιλκίς, Κρέσνα, Μπιζάνι, Σκρα, Σαραντάπορο, κ.ο.κ.
«ΣΠΑΠ», τα τσιγάρα για τους τραυματίες του Μικρασιατικού Μετώπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω