29 Μαρτίου 1939, οι Εθνικιστές μπαίνουν θριαμβευτές στην Μαδρίτη

Σαν σήμερα το 1939 οι ετερόκλητες δυνάμεις των επαναστατών μπαίνουν στη Μαδρίτη και ουσιαστικά λήγει ο Ισπανικός εμφύλιος. Οι δυνάμεις που πολέμησαν τους Ερυθρούς ήταν πολλές.. Φαλαγγίτες,εθνοσυνδικαλιστές, Καρλιστές,Μοναρχικοί, δεξιοί, πιστοί καθολικοί.Aυτοί που ουσιαστικά βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή του αγώνα ήταν οι Φαλαγγίτες του Jose Antonio και οι εθνοσυνδικαλιστές του Ledesma Ramos.Οι μαχητές της Falange Espanol & JON-S πολέμησαν για μια Ισπανία μεγάλη και δυνατή σύμφωνα με τις παραδόσεις του αυτοκρατορικού κλέους της χώρας.

Προσπάθησαν να συμφιλιώσουν τους τοπικούς εθνικισμούς της Ισπανίας, ο Χοσέ Αντόνιο έλεγε: Μπορεί να μην έχουμε την ίδια καταγωγή (εννούσε τους Βάσκους,Καταλανούς,Γαλικιανούς) αλλά έχουμε ένα κοινό παρελθόν και ένα κοινό μέλλον , ένα κοινό προορισμό!!!Οι Ισπανοί Εθνικιστές πολέμησαν για μια αταξική κοινωνία που όλοι οι κάτοικοι της Ισπανίας θα έχουν μόρφωση, παιδεία, εργασία μαχόμενοι τον σκοταδισμό της Καθολικής εκκλησίας και τους πλούσιους γαιοκτήμονες. Οι Ισπανοί Εθνικιστές μιλούσαν για μια συντεχνιακή μορφή της οικονομίας μακριά από τον Αγγλοσαξωνικό καπιταλισμό και τον κομμουνισμό.

Τελικά πολέμησαν,μόχθησαν, μάτωσαν,σκοτώθηκαν για μια καλύτερη Ισπανία…..και στο τέλος η εξουσία δεν πήγε σε αυτούς αλλά πέρασε στον στρατηγό Φράνκο που σε συνεργασία με την εκκλησία και τους γαιοκτήμονες εγκατέστησε στην Ισπανία, ένα ολιγαρχικό και συντηρητικό καθεστώς.

Αθανάσιος Ακριβούλης

29 Μαρτίου 1939, οι Εθνικιστές μπαίνουν θριαμβευτές στην Μαδρίτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κύλιση προς τα επάνω