6 Δεκεμβρίου 1944: Η εποποιία του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη

Τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξαπέλυσαν επίθεση στο σύνταγμα χωροφυλακής Μακρυγιάννη.
Ο ΕΛΑΣ, μετά από διήμερη πολιορκία κατέλαβε και πυρπόλησε, το επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου και Δεριγνύ κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η Ειδική Ασφάλεια Αθηνών.
Η φρουρά του Συντάγματος αποτελείτο από 88 αξιωματικούς της Χωροφυλακής και 429 χωροφύλακες. Σε αυτούς προστέθηκαν ορισμένοι εθελοντές όπως Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, που ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων.
Οι εθελοντές του Στρατού ήσαν λιγότεροι από 20.Υπήρχαν ακόμα μερικοί χίτες που κατέφυγαν εκεί μετά τη μάχη του Θησείου αλλά και μερικοί καταδιωκόμενοι από το ΚΚΕ πολίτες όπως ο πατέρας μου.
Διοικητής του Συντάγματος ήταν ο συνταγματάρχης χωροφυλακής Γεώργιος Σαμουήλ και υποδιοικητής ο Αντισυνταγματάρχης Ευάγγελος Σοφράς.
Ο Σαμουήλ πριν αρχίσει η μάχη μίλησε στους υπερασπιστές του Συντάγματος και είπε: «Πάρετέ το απόφαση. Είμεθα όλοι μελλοθάνατοι. Βάλετέ το καλά εις τον νουν σας, ότι μόνον η νίκη θα σώσει και την Ελλάδα και ημάς τους ίδιους. Ας αποθάνωμεν τουλάχιστον όχι από τας μαχαίρας των αναρχικών, αλλ’ επί του πεδίου της μάχης διά την τιμήν και την ελευθερία της Πατρίδος μας!».

Η επίθεση του ΚΚΕ ξεκίνησε στις 05:45 της 6ης Δεκεμβρίου, με σφοδρό βομβαρδισμό από τα ορειβατικά πυροβόλα των κομμουνιστών που ήταν ταγμένα στους λόφους Αρδήττου και Φιλοπάππου και πυκνά πυρά πεζικού από πολλές κατευθύνσεις.
Την πρώτη ημέρα οι Ελασίτες κατέλαβαν 4 από τα 7 περιμετρικά φυλάκια.
Όσοι υπερασπιστές τους δεν σκοτώθηκαν ή δεν συμπτύχθηκαν προς το στρατόπεδο, συνελήφθησαν, διαπομπεύθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Οι απώλειες των αμυνομένων κατά την πρώτη ημέρα ήταν σημαντικές. 14 νεκροί, 33 τραυματίες και 41 αγνοούμενο.

6 Δεκεμβρίου 1944: Η εποποιία του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω