31 Οκτωβρίου 1912, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου καθαγιάζεται και ξαναγίνεται χριστιανικός Ναός

Στιγμιότυπο από την τελετή της καθαγίασης του ιστορικού Ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου που είχε μετατραπεί σε τζαμί από τους τούρκους. Στις 31 Οκτωβρίου 1912 άρχισε η καθαγίαση των ναών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο, ο οποίος άρχισε να επισκέπτεται έναν προς έναν τους ιερούς ναούς.
Πρώτα επισκέφτηκε την Αγία Σοφία που είχαν καταλάβει οι Βούλγαροι και τέλεσε δέηση. Εν συνεχεία επισκέφτηκε την Αγία Παρασκευή (Αχειροποίητο), τον Άγιο Γεώργιο (Ροτόντα) όπου κι εκεί είχαν καταλύσει οι Βούλγαροι και τον Άγιο Παντελεήμονα όπου προσευχήθηκαν και έψαλλαν τα κατάλληλα για την περίσταση τροπάρια.
Στη συνέχεια ο Θεόκλητος επισκέφτηκε το ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου έψαλλε το απολυτίκιο του μεγαλομάρτυρα Αγίου και πολιούχου της Πόλης. Στον τάφο του Αγίου έγινε προσευχή, αναπέμφθηκαν ευχές, ψάλθηκε αγιασμός και στη συνέχεια ο ιερός τάφος ραντίστηκε. Την ιερή και συγκινητική αυτή τελετή παρακολούθησε πλήθος ανδρών και γυναικών που έκλαιγαν από χαρά και συγκίνηση ψάλλοντας «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια».

31 Οκτωβρίου 1912, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου καθαγιάζεται και ξαναγίνεται χριστιανικός Ναός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω