Το νέο βιβλίο των εκδόσεών μας, «Ιουλιανά-Τα Άγνωστα Παρασκήνια», του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Νίκου Θεοδώρου, μας έκανε την τιμή να παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες της η ιστορική εφημερίδα «Εστία» με το παρακάτω κείμενο κριτικής της κ. Χαρίκλειας Δημακοπούλου:
«Ο συγγραφεύς ασχολείται με την Ιστορία και μάλιστα την πρόσφατη και επιδιώκει την ανάδειξη πτυχών των γεγονότων που ίσως δεν έχουν φωτισθή επαρκώς. Η ενασχόλησις πολλών ερευνητών με την περίοδο της Αποστασίας του 1965 και τα λεγόμενα Ιουλιανά είναι εύλογη και πρέπει να συνεχισθή, καθώς δίνει εξηγήσεις για όσα ακολούθησαν και συνεχίζουν να κατευθύνουν εν πολλοίς τον δημόσιο βίο της χώρας. Τα Ιουλιανά καταδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο η κίνησις του ΑΣΠΙΔΑ ενετάσσετο στην μακρά σειρά των κινημάτων που συνοδεύουν την Νεώτερη Ελληνική Ιστορία του 20ου αιώνος αλλά και την τραγωδία της Ενώσεως Κέντρου που ευρέθη όμηρος της πατρικής μερίμνης του Γεωργίου Παπανδρέου για τον γυιό του Ανδρέα.
ΙΟΥΛΙΑΝΑ, ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τι συνέβη στην πολιτική ζωή της χώρας το «ταραγμένο» 1965, τι οδήγησε στην «αποστασία» κάποιων βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου, τι ήταν ο ΑΣΠΙΔΑ και ποιος ο ρόλος του Ανδρέα Παπανδρέου σε αυτόν; Ποιος ευθύνεται για την ρήξη Βασιλέα – Παπανδρέου, τι στάση κράτησαν Αριστεροί πολιτικοί όπως ο Τσιριμώκος αλλά και άλλοι όπως ο Κανελλόπουλος;
Πως φτάσαμε στην ρήξη των, άλλοτε, καλών φίλων Γεωργίου Παπανδρέου και Πέτρου Γαρουφαλιά; Ήταν πραγματικά αποστάτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή θύμα της προπαγάνδας του Ανδρέα Παπανδρέου;
Όλα αυτά τα ερωτήματα για την Σύγχρονη Πολιτική μας Ιστορία, απαντώνται στο βιβλίο αυτό μέσα από μαρτυρίες, τις οποίες συνέλλεξε ο Νίκος Θεοδώρου, μετά από συνομιλίες με τους κύριους πρωταγωνιστές της ταραγμένης εκείνης εποχής.
Η Αποστασία ήταν μία αναπόφευκτη λύσις στην κρίση που είχε δημιουργηθή και προσπάθεια συμβιβασμού των διεστώτων. Όπως τονίζει στην κατακλείδα του προλόγου του ο παλαιός δημοσιογράφος κ. Γ. Λεονταρίτης, κατά τα λεγόμενα του Στυλιανού Παττακού, αν δεν είχε μεσολαβήσει η Αποστασία, τότε το κίνημα της 21ης Απριλίου 1967 θα είχε γίνει από το 1965. Διότι ο σημερινός αναγνώστης που είναι άγευστος των τότε γεγονότων δεν είναι και σε θέση να κατανοήση τις εντάσεις και την οξύτητα των πολιτικών διλημμάτων της περιόδου εκείνης, όταν εφαίνετο επικείμενος ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με την συνεχή κλιμάκωση του Πολέμου του Βιετνάμ, των άλλων περιφερειακών συγκρούσεων στην Ασία και την Αφρική και την έναρξη των εσωτερικών αριστερών αντιδράσεων στις ΗΠΑ. Το βιβλίο προσφέρει σημαντικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου εκείνης, κάποιες εκ των οποίων ελήφθησαν δια συνεντεύξεων του συγγραφέως.
Κοσμείται από πλήθος ενδιαφερουσών φωτογραφιών της εποχής εκείνης».