Οι εκδόσεις Λόγχη σε συνέχεια των εκδοτικών παρουσιάσεων που αφορούν την πρόσφατη ελληνική Ιστορία, θέτουν σε κυκλοφορία ένα ακόμη ιστορικό πειστήριο σχετικά με την περίοδο του λεγόμενου “εμφυλίου πολέμου”.
Η έκδοση αυτή έχει στόχο μια ανατρεπτική θεώρηση της ιστορικής εκείνης περιόδου, πέρα από τις χαλκευμένες και στρατευμένες τοποθετήσεις που κατακλύζουν την εκδοτική αγορά κατά τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, και δυστυχώς εξυπηρετούν όχι την ιστορική εντιμότητα και πιστότητα, αλλά πολιτικές και προπαγανδιστικές επιδιώξεις, σκοπεύουν στην αναμόχλευση παθών, διασύρουν την ιστορική μνήμη και γενικώς θέτουν ένα πλαίσιο διαστρέβλωσης, το οποίο πέρα από το ότι κακοποιεί τα πραγματικά γεγονότα, προκαλεί και ζημία στον κοινωνικό ιστό και στις συνειδήσεις των πολιτών.
Έτσι, στον αντίποδα των βιβλίων που διαιωνίζουν παθογένειες, το έργο αυτό, μέσα από επίσημες στρατιωτικές πηγές, παρουσιάζει , αναλύει και επεξηγεί τα γεγονότα τις περιόδου 1946- 1949, εστιάζοντας στους αγώνες και τις θυσίες του σώματος των Εθνοφυλάκων. Με τον τρόπο αυτό, φωτίζεται μια πτυχή της ιστορίας του τόπου μας που τείνει να λησμονηθεί , κυρίως από τους νεότερους, ή που για κάποιους παραμένει εντελώς άγνωστη. Και την φωτίζει, όχι με τους παραμορφωτικούς φακούς που εξυπηρετούν ιδιωτικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά με το φως της ιστορικής αλήθειας.
Η ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ 1946-1949
Η έκδοση αυτή έχει στόχο μια ανατρεπτική θεώρηση της ιστορικής εκείνης περιόδου, πέρα από τις χαλκευμένες και στρατευμένες τοποθετήσεις που κατακλύζουν την εκδοτική αγορά.
Έτσι, στον αντίποδα των βιβλίων που διαιωνίζουν παθογένειες, το έργο αυτό, μέσα από επίσημες στρατιωτικές πηγές, παρουσιάζει , αναλύει και επεξηγεί τα γεγονότα τις περιόδου 1946- 1949, εστιάζοντας στους αγώνες και τις θυσίες του σώματος των Εθνοφυλάκων.
Βήμα- βήμα, ο αναγνώστης ακολουθεί τον Ελληνικό Στρατό και την Εθνοφυλακή κατά τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και από τα οποία η χώρα μας εξήλθε βαθιά πληγωμένη και διαιρεμένη. Με συνοπτικό τρόπο αλλά με μεθοδικότητα και ακρίβεια, παρατίθενται γεγονότα, στοιχεία, άγνωστα περιστατικά. Δίνεται από την μία το γενικό ιστορικό πλαίσιο ώστε ο αναγνώστης να αποκτά μια συνολική και ξεκάθαρη εικόνα της εποχής, και από την άλλη, αποτυπώνονται στιγμές και συμβάντα που συνθέτουν την ιδιόμορφη εκείνη περίοδο.
Ίσως ακόμα δεν έχει γίνει σαφές το μήνυμα από την ανταρσία εκείνη, που αργότερα ονομάστηκε Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος. Ίσως τα συμπεράσματα και τα διδάγματα να μένουν ακόμα ανοιχτά. Ίσως γι’ αυτό και η σημερινή ελληνική κοινωνία και η πολιτική του τόπου μας να μαστίζεται από πλήθος παθογενειών. Για τον λόγο αυτό, το μικρό αυτό βιβλίο δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν, μα και με το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων.