ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: βιβλιοπωλείο ΛΟΓΧΗ, Απόλλωνος 3-5,
4ος όρ. Σύνταγμα Αθήνα - τηλ. 210 3611590 -
 
 • αναζήτηση με συγγραφέα
   
 • αναζήτηση κατά τιμή
 • αναζήτηση
 • Mailing List
  Γραφτείτε στην mailing list για να ενημερώνεστε πρώτοι με τις νέες κυκλοφορίες ...

  E-MAIL :
  Logxi On Line »
  Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

  από το βιβλίο του Λ. Αλεξάνδρου «Συναξάρι του Γένους»

  Κατά τον Περικλή Γιαννόπουλο αποστολή του Ελληνισμού είναι ο εξανθρωπισμός της οικουμένης. Σε αυτήν ακριβώς την κοσμογόνο διάσταση του Ελληνισμού ξεχωρίζει ο μέγιστος Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Konstantin Caratheodory). Γεννημένος το 1873 στο Βερολίνο, υπήρξε γόνος της μεγάλης βυζαντινής οικογένειας των Καραθεοδωρή, με καταγωγή από την Θράκη (Βύσσα), και από την πλευρά της μητρός του από την Χίο. Οι πρόγονοί του εργάστηκαν σε υψηλότατες θέσεις διπλωματών στην οθωμανική αυτοκρατορία, πάντοτε με άξονα δράσεως τους την προστασία και προαγωγή του Ελληνισμού. Ο Καραθεοδωρή θεωρείται παγκοσμίως ένας τιτάνας της μαθηματικής επιστήμης, ο οποίος, όπως πλέον αποδέχεται το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, υπήρξε ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητος την οποία αντέγραψε από αυτόν ο μαθητής του Albert Einstein.

  Λόγω της οικονομικής ευρωστίας της οικογενείας του και την έμφυτης κλίσεως του στις επιστήμες, είχε την δυνατότητα να φοιτήσει σε φημισμένα σχολεία στο Βέλγιο, όπου και θα διαπρέψει σε διεθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς Γεωμετρίας. Το 1891 εισάγεται στην Στρατιωτική Σχολή πολιτικών μηχανικών των Βρυξελλών, πόλη στην οποία ο πατήρ του Στέφανος υπηρετούσε ως πρέσβης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και στην συνέχεια εργάζεται ως επικεφαλής της κατασκευής του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο. Εκεί συνειδητοποιεί πόσο μεγάλη γοητεία και επιρροή ασκούσαν επάνω του τα μαθηματικά. Έτσι το 1900, σε ηλικία 27 ετών αποφασίζει να εγκαταλείψει το επάγγελμα του μηχανικού και να σπουδάσει ανώτερα μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου με καθηγητές κορυφαίους μαθηματικούς όπως οι Frobenius, Schmidt, και Fuchs. Συνεχίζει τις σπουδές του στη Γοτίγγη, την μητρόπολη των μαθηματικών, όπου και αναγορεύεται διδάκτωρ (1904).

  Ορμώμενος από αγνό και ανιδιοτελή πατριωτισμό, ζητά να εργαστεί στην Ελλάδα, αλλά οι διαχρονικοί νοσηροί εγκέφαλοι της ελλαδικής εκπαίδευσης τον κρίνουν ακατάλληλο για πανεπιστημιακό και του προτείνουν θέση δημοδιδασκάλου σε σχολειό της επαρχίας! Συνεχίζει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, με εντυπωσιακές επιδόσεις διδάσκοντας σε κορυφαία πανεπιστήμια (Γoτίγγη, Αννόβερο, Βερολίνο, Μπρέσλαου), έχοντας πλέον αποκτήσει διεθνή επιστημονική καταξίωση.

  Το 1920 ο μεγάλος αυτός Έλλην, με βαθιά προσήλωση στην πατρίδα και στο ιδανικό της Μεγάλης Ιδέας, αποδέχεται την πρόσκληση του πρωθυπουργού Ε. Βενιζέλου και επιστρέφει στην Ελλάδα προκειμένου να οργανώσει και να ηγηθεί του Πανεπιστημίου της Σμύρνης. Ήταν ένα μεγάλο όνειρο του Καραθεοδωρή να υπηρετήσει τον Ελληνισμό της Ιωνίας. Όνειρο δυστυχώς που χάθηκε μέσα στις στάχτες της Σμύρνης, με τον Καραθεοδωρή να διασώζει την τελευταία στιγμή την βιβλιοθήκη και τα πολύτιμα εργαστηριακά όργανα, τα οποία είχε διαθέσει στο πανεπιστήμιο με προσωπικά του έξοδα.

  Μετά την καταστροφή εργάστηκε για δυο χρόνια ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά το 1924 αηδιασμένος από την διαφθορά και την αναξιοκρατία των ελληνικών πανεπιστημίων επιστρέφει στην Γερμανία, ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, θέση που θα υπηρετήσει ως τον θάνατο του το 1950. Μεταξύ των ετών 1930-32 θα επιστρέψει για λίγο και πάλι στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλει στην αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσπάθεια που για τους γνωστούς θλιβερούς λόγους απέτυχε για μια ακόμη φορά.

  Έγραψε 232 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες από τις οποίες έχουν δημοσιευθεί οι 165. Όλα τα έργα του είναι θεμελιώδεις μελέτες οι οποίες τον αναδεικνύουν ως έναν γίγαντα της παγκοσμίου μαθηματικής διανοήσεως. Η όλη του έρευνα εκπροσωπεί το νέο μαθηματικό πνεύμα του 20ου αιώνος, το οποίο χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και επάνοδο στην κλασική εντέλεια των αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών. Αντικείμενα των έργων του ήταν, μεταξύ άλλων, ο λογισμός των μεταβολών, οι θεωρίες πραγματικών και μιγαδικών συναρτήσεων, οι διαφορικές εξισώσεις, η θεωρία συνόλων και διαφορική γεωμετρία, και οι σύμμορφες απεικονίσεις. Η συμβολή του στην Θεωρητική Φυσική αναφέρεται στην μαθηματική θεμελίωση τομέων όπως η Θερμοδυναμική, η Γεωμετρική Οπτική, η Μηχανική και η Σχετικότητα. Συγχρόνως το ενδιαφέρον του για τη πνευματική κίνηση εκδηλώνεται με συγγραφές και διαλέξεις σε πανεπιστήμια (Harvard, Pennsylvania, Austin, Texas κ.α.).
  Πρόσφατα (2005) η Ακαδημία του Μονάχου έδωσε στην δημοσιότητα χειρόγραφα του Καραθεοδωρή τα οποία κατέχει, στα οποία περιλαμβάνεται η μελέτη του για τους κίονες του Παρθενώνος. Επιπλέον, χειρόγραφα του βρίσκονται στα κρατικά αρχεία του Ισραήλ και στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

  Σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και στην επιστημονική βιβλιογραφία, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή αναφέρεται με δέος και σεβασμό. Μοναδική θλιβερή εξαίρεση η ίδια του η πατρίδα, όπου δυστυχώς αγνοείται σχεδόν καθολικά τόσο η προσωπικότητά του, όσο και το μνημειώδες έργο του.


  Παλαιότερα άρθρα
  Η παρουσίαση του βιβλίου "Συγκριτική Μελέτη 4ης Αυγούστου – 21ης Απριλίου" στην Αθήνα την Κυριακή 21η Απριλίου
  Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης για την Κοσμοθεωρία του Εθνικισμού
  Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης στην Λόγχη, το Σάββατο 13 Απριλίου
  Ησαΐας Κωνσταντινίδης: Σημίτης και καραμανλισμός κατέστρεψαν την Ελλάδα
  Ο Ησαΐας Κωνσταντινίδης στο βιβλιοπωλείο Λόγχη το Σάββατο 6 Απριλίου

  προηγούμενη 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 επόμενη