ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: βιβλιοπωλείο ΛΟΓΧΗ, Απόλλωνος 3-5,
4ος όρ. Σύνταγμα Αθήνα - τηλ. 210 3611590 -
 
 • αναζήτηση με συγγραφέα
   
 • αναζήτηση κατά τιμή
 • αναζήτηση
 • Mailing List
  Γραφτείτε στην mailing list για να ενημερώνεστε πρώτοι με τις νέες κυκλοφορίες ...

  E-MAIL :
  Logxi On Line »
  Νέα κυκλοφορία: «Σύντροφοι Επλανήθημεν»: το «χαμένο μυθιστόρημα» για την Οκτωβριανή επανάσταση με πρόλογο του Κωστή Παλαμά

  δείτε περισσότερα και παραγγείλτε το βιβλίο από εδώ

  Ένα βιβλίο χαμένο, ξεχασμένο, παραδομένο στην λήθη της ιστορικής μνήμης, ίσως από αυτούς που δεν θέλουν να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι για την εγκληματική δράση του μπολσεβικισμού όπου γης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΛΟΓΧΗ. Γραμμένο το 1936 από τον Λοχαγό του Πυροβολικού Ελευθέριο Δ. Μιχόπουλο το «Σύντροφοι Επλανήθημεν» δεν είναι ένα συνηθισμένο αντικομμουνιστικό σύγγραμμα. Δεν χρησιμοποιεί ο συγγραφέας τον ξερό καταγγελτικό λόγο απαριθμώντας εγκλήματα, δολοπλοκίες και προδοσίες των κομμουνιστών. Είναι ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει νοερά από την Ρωσία του Τσάρου στην Ρωσία των μπολσεβίκων.

  Δυστυχώς για τον Βασίλι μόλις αυτός φεύγει από την αγκαλιά της οικογένειάς του και την επίβλεψη, κυρίως του παππού του, πηγαίνοντας στην Νομική για να συνεχίσει τις σπουδές του παγιδεύεται στα δίχτυα της κομμουνιστικής προπαγάνδας και το δηλητήριο ενσταλάζεται στην ψυχή του με ταχείς ρυθμούς.

  Η ζωή του πλέον ακολουθεί μία πορεία εξορίας, δολοπλοκιών και φυσικά εγκλημάτων και φτάνει στην μετάνοια όταν συγκινείται, ως Επίτροπος του κόμματος, από την αφήγηση του φυλακισμένου και βασανισμένου διοικητή της αστυνομίας για το πώς αυτός προστάτεψε τις δύο αδελφές του, την Μάρθα και την Ντάρια στην εξορία που αυτός ο ίδιος με τις απερίσκεπτες πράξεις του τις είχε οδηγήσει. Υπέγραψε ως Επίτροπος την μη εκτέλεση του, καθώς και των άλλων συγκρατούμενών του και η πράξη του αυτή θεωρήθηκε από τους πρώην συντρόφους του στο κόμμα που δεν αναγνώρισαν τίποτε από την μέχρι πρότινος «προσφορά» του ως εσχάτη προδοσία, συνήθης κομμουνιστική τακτική, και τον έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα όπου άφησε την τελευταία του πνοή πλήρως και ειλικρινώς μεταμελημένος.

  Η μεταβολή από άνθρωπο σε δολοφόνο
  Το ανάγνωσμα αυτό είναι σημαντικό για όλους τους συνειδητοποιημένους πατριώτες γιατί, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, δεν αναλίσκεται σε παράθεση στατιστικών στοιχείων και απαρίθμηση εγκληματικών πράξεων. Είναι σημαντικό γιατί ο συγγραφέας Ελευθέριος Δ. Μιχόπουλος επιστρατεύει την δημιουργική του φαντασία και την πέννα του για να μας δώσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα μέσα από τις σελίδες του οποίου μπορούμε να κατανοήσουμε την προπαγάνδα αλλά και τους τρόπους ενεργείας των μπολσεβίκων, αλλά και το κακό που μπορούν να επιφέρουν στην ανθρώπινη ύπαρξη. Θα δούμε πως ένας φέρελπις νέος μπορεί να καταστρέψει την ζωή την δική του και της οικογενείας μόνο και μόνο επειδή κάποιοι επαγγελματίες επαναστάτες του μετέδωσαν τις σάπιες τους ιδέες με επιτήδειο και αριστοτεχνικό τρόπο δηλητηριάζοντας την ψυχή του.

  Θα δούμε πως ένας άνθρωπος μεταβάλλεται σε στυγνό δολοφόνο για να βοηθήσει οικονομικά τους ομοϊδεάτες του αφού νυμφευόμενος την κόρη ενός πλουσίου εμπόρου που του είχε προσφέρει εργασία στον τόπο της εξορίας του, την Βέρα, αν και τους μισούσε λόγω της αστικής τους καταγωγής, δεν θα διστάσει να τον δολοφονήσει, δηλητηριάζοντάς τον, για να καρπωθεί την περιουσία του, αφού ο πεθερός του είχε αντιληφθεί ότι ξοδεύει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζονται για το εμπόριο. Αφού αυτό δεν επιτυγχάνεται λόγω του ότι ο νεκρός αφήνει την περιουσία του στην κόρη του και σε κάποια κοινωφελή ιδρύματα αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας, την δολοφονεί κι’ αυτήν με έναν, πραγματικά, σατανικό τρόπο. Τα χτυπήματα που επέφεραν οι πράξεις του στην οικογένειά του πολλά και θανατηφόρα. Ο παππούς του Νικολάϊ Μυρόνωφ πέθανε στον τόπο της εξορίας του λόγω ασιτίας από την στεναχώρια του, ο πατέρας του Άντωνι Ντοροσέγκο υπέστη ισχυρό νευρικό κλονισμό που εξελίχθηκε σε ανίατη σχιζοφρένεια και εκλείσθη στο Δημόσιο Ψυχιατρείο, η δε μητέρα του Ακουλίνα υπέστη καρδιακή συγκοπή και απεβίωσε στο άκουσμα της είδησης για τον γιο της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όμως της ψυχοσύνθεσης των κομμουνιστών και του μέχρι που μπορούν να φθάσουν είναι η πράξη του Γρηγόρη Κάρπωφ του καθοδηγητή του Βασίλι και πατέρα της κοπέλας που αγαπούσε ως φοιτητής, της Νατάσιας.
  Αυτός αφού έγινε γνώστης των αισθημάτων του μέσω κάποιων ερωτικών επιστολών που βρήκε η μητέρα της στο δωμάτιό της αποφάσισε να πλησιάσει και να στρατολογήσει τον Βασίλι και με δόλιους υπαινιγμούς και υπονοούμενα του έδωσε να καταλάβει ότι ο άντρας που θα ήθελε για την κόρη του θα ήθελε να είναι σαν αυτόν, να έχει τις δικές του ιδέες. Το αποτέλεσμα; Έναν χρόνο μετά την εξορία του Βασίλι η άτυχη κοπέλα πέθανε από την στεναχώρια της στα εικοσιένα της χρόνια και ο πραγματικός δολοφόνος ήταν ο ίδιος ο κομμουνιστής πατέρας της.

  Ο αντικομμουνιστής Παλαμάς
  Το βιβλίο προλογίζει ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και έτσι καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει οι στίχοι του ποιητή «Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι! Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί. Καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι» να γράφτηκαν ποιητική αδεία.
  Παραθέτουμε για του λόγου το αληθές ένα μικρό, χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον πρόλογο του μεγάλου μας ποιητή:
  «Σαν ακούμε τη λέξη μπολσεβίκοι, κομμουνιστές, ταραζόμαστε και αντιπαθούμε, σε ότι βλέπομε, σε ότι ακούμε τριγύρω μας, σε ότι κινεί την απιστία, την κακοπιστία, την έχθρα, το μίσος».
  Στην νέα έκδοση του βιβλίου κρατήσαμε το ύφος και την ορθογραφία του συγγραφέα αφ’ ενός για να μην χάσει την ιστορική του αξία και αφ’ ετέρου για να αποκτήσουν οι νεότεροι αναγνώστες μία εξοικείωση με το γλωσσικό πνεύμα της εποχής.


  Παλαιότερα άρθρα
  Νέα κυκλοφορία: «Σύντροφοι Επλανήθημεν»: το «χαμένο μυθιστόρημα» για την Οκτωβριανή επανάσταση με πρόλογο του Κωστή Παλαμά
  Νέα κυκλοφορία: «Το Βασίλειον ως καθήκον» του Φρειδερίκου Σμπιτ
  «Η επέλαση του Ισλάμ στην Ευρώπη» του Χρήστου Μπίσδα
  Νέα κυκλοφορία στην «σειρά των χαμένων βιβλίων»: Το αυτόματο υπ' αριθ. 18226
  Καλά χριστούγεννα από τις εκδόσεις Λόγχη

  προηγούμενη 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 επόμενη