ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: βιβλιοπωλείο ΛΟΓΧΗ, Απόλλωνος 3-5,
4ος όρ. Σύνταγμα Αθήνα - τηλ. 210 3611590 -
 
 • αναζήτηση με συγγραφέα
   
 • αναζήτηση κατά τιμή
 • αναζήτηση
 • Mailing List
  Γραφτείτε στην mailing list για να ενημερώνεστε πρώτοι με τις νέες κυκλοφορίες ...

  E-MAIL :
  Logxi On Line »
  Νέα κυκλοφορία: ο Μίρτσεα Ελιάντε και η Σιδηρά Φρουρά

  Η νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Λόγχη, αφορά στους εθνικιστές διανοουμένους του μεσοπολέμου εστιάζοντας στον ρουμανικό εθνικισμό και την σχέση, κυρίως, του Μίρτσεα Ελιάντε με την Σιδηρά Φρουρά. Ο μεταφραστής, στον πρόλογό του μας εξηγεί με γλαφυρότητα: «Η πρώτη μου γνωριμία με τα κείμενα και, κατ’ επέκτασιν, τη σκέψη του Mircea Eliade έγινε κατά την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων, όταν ξεκίνησα να μελετώ το έργο του, το οποίο ομολογώ πως με σαγήνευσε. Ο Mircea Eliade δεν ήταν ένας από τους συνηθισμένους θρησκειολόγους της σειράς, που είχαν θέσει σκοπό της μίζερης καριέρας τους να αποδείξουν ότι το μεταφυσικό είναι ανύπαρκτο ή, σπανιότερα, να καταδείξουν την υπεροχή του Χριστιανισμού έναντι των υπολοίπων θρησκειών. Εκείνος εμβάθυνε στην ουσία κάθε θρησκεύματος αναζητώντας να αναδείξει ουσιώδη στοιχεία της πνευματικότητος του. Σε μια εποχή μάλιστα που οι αθεϊστικές προκαταλήψεις – σε συνδυασμό με την κραυγαλέα μετριότητα πολλών θρησκειολόγων -έκαναν θραύση, η μελέτη των έργων του Eliade αποτελούσε κυριολεκτικώς μια πνευματική όαση στην έρημο του πνεύματος της θρησκειολογικής κι ενίοτε της θεολογικής επιστήμης.

  Βεβαίως τότε δεν είχα ανακαλύψει πως ο κορυφαίος αυτός θρησκειολόγος του περασμένου αιώνος είχε θητεύσει στη Σιδηρά Φρουρά του Capitan Codreanu. Έπρεπε να περάσουν κάποια χρόνια και το μονοπάτι της ζωής να οδηγήσει τα βήματα μου στο Βουκουρέστι όπου- μελετώντας την ιστορία του θρησκευτικού αυτού φαινομένου, της Λεγεωναρικής Κινήσεως που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία και την πνευματικότητα της χώρας, αφού κέρδισε στον θρύλο ακόμα κι αν ηττήθηκε στην Ιστορία – ανακάλυψα πως όλη αυτή η γενιά των Ρουμάνων διανοουμένων τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξορία, είχαν θητεύσει στη Σιδηρά Φρουρά. Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Virgil Gheorgiu και πόσοι άλλοι ακόμα δεν πέρασαν από τις γραμμές της Λεγεώνας βιώνοντας τη φυγή από την έρημο του κόσμου στον χώρο του πνεύματος και του μεταφυσικού.
   Όλοι αυτοί οι νέοι βλαστοί μιας άνοιξης που έσβησε πρόωρα, αναζήτησαν και εν πολλοίς επέτυχαν μια άμεση μέθεξη με το επέκεινα και το μεταφυσικό, πέρα από τους νόμους της φύσεως και τους κανόνες της Ιστορίας. Κι αυτή η μυστική αποκάλυψη που βίωσαν, ο καθένας στο μέτρο που το άντεχε, φαίνεται μέσα από τα κείμενα τους τα οποία διέπει μια κοινή γραμμή, η ευθύγραμμη πορεία του κόσμου προς έναν τελολογικό σκοπό, τη σωτηρία του κόσμου μέσω της μεθέξεως του ανθρώπου με το θείο. Του ανθρώπου που είναι ο ιερέας της κτίσεως και ο οποίος είναι ο μόνος από τα δημιουργήματα που μπορεί να αναφέρει όλη την κτίση στον Δημιουργό και να τη σώσει από τη φθορά και τον θάνατο, από τους δερμάτινους χιτώνες που ενεδύθη με την παρακοή και την πτώση. Αυτή η απόλυτη μεταφυσική πίστη ήταν που μεταμόρφωνε τα αγροτόπαιδα του κάμπου της Βλαχίας και της Μολδαβίας σε ατρόμητους πολεμιστές, έτοιμους να αγωνιστούν και να πεθάνουν για την πίστη τους.
  Ο Λεγεωνάριος, που βίωσε στον ύψιστο βαθμό τον Ορθόδοξο μυστικισμό του υπερεθνικισμού, ήταν ένας κοσμικός ασκητής της κοινωνίας και της Ιστορίας. Ήταν αυτό ακριβώς που επιδίωξε να δημιουργήσει ο Capitan Codreanu, ο «Νέος Άνθρωπος»...

  παραγγείλτε τώρα το βιβλίο από το e-shop της Λόγχης


  Παλαιότερα άρθρα
  Νέα κυκλοφορία από την Λόγχη: «Παράλογο Σύμπαν» του Κώστα Ριζιώτη
  Νέα κυκλοφορία από την Λόγχη: «Σπύρος Σταθόπουλος, o διανοητής της Νέας Δεξιάς στην Ελλάδα»
  Νέα κυκλοφορία από την Λόγχη: «το Εμπάργκο» του Γεωργίου Καραμαδούκη
  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (06) της Ανάκτησης
  Νέα κυκλοφορία: Ο λόγος του Φον Ρίμπεντροπ της 26ης Νοεμβρίου 1941

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 επόμενη