ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: βιβλιοπωλείο ΛΟΓΧΗ, Απόλλωνος 3-5,
4ος όρ. Σύνταγμα Αθήνα - τηλ. 210 3611590 -
 
 • αναζήτηση με συγγραφέα
   
 • αναζήτηση κατά τιμή
 • αναζήτηση
 • Mailing List
  Γραφτείτε στην mailing list για να ενημερώνεστε πρώτοι με τις νέες κυκλοφορίες ...

  E-MAIL :
  Logxi On Line »
  Προδημοσίευση:Η Αληθινή Ιστορία της ΕΟΚΑ Β (video)

  Το κείμενο που ακολουθεί είναι προδημοσιεύση από το βιβλίο του Νομικού και Ιστορικού Αντώνη Αθανασόπουλου,ενός βιβλίου ντοκουμέντο για τα γεγονότα της ΕΟΚΑ Β’, που μας μεταφέρει το κλίμα της εποχής και τον ενθουσιασμό που επικρατούσε, ιδιαίτερα στις τάξεις των νέων ανθρώπων, και το πάθος για την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα που δεν είχε σβήσει.   Πρόκειται για ένα βιβλίο φόρος τιμής και πλήρης αποκατάστασης της Ιστορικής Μνήμης και προσφοράς του ΕΘΝΑΡΧΗ της ΚΥΠΡΟΥ μας, Γεωργίου Γρίβα Διγενή,  με την συμπλήρωση σαράντα  ενός χρόνων από την έκρηξη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Μαρτυρική μας Κύπρο. Το βιβλίο θα κυυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Λόγχη.

  Μέσα στις σελίδες του περιγράφονται όχι μόνον οι ηρωικοί αγώνες των μαχητών της ΕΟΚΑ Β’, αλλά και τα ψεύδη και οι κωλυσιεργίες του Μακάριου. Πολύ σύντομα η τεράστια πολιτική απήχηση του Γρίβα ενόχλησε το  Μακαριακό  Καθεστώς  το οποίο άρχισε  απηνείς διώξεις οικονομικές πολιτικές αλλά και αστυνομικές  διώξεις, συνοδευόμενες με πράξεις υλικής βίας, σε βάρος των μελών και οπαδών και στελεχών  της  ΕΟΚΑ Β και της ΕΣΕΑ. (Επιτροπή Συντονισμού Ενωτικού Αγώνα)

  Η ανοχή του Μακαρίου στην κρατική βία συνέτεινε  στην δημιουργία κλίματος περαιτέρω συμπάθειας και δημοτικότητας της ΕΟΚΑ Β. Ο Γρίβας εμφάνιζε την οργάνωσή του ως συνέχεια του αγώνα της ΕΟΚΑ για ένωση και παραλλήλιζε τον Μακάριο με τον Αγγλο αποικιοκράτη Χάρτινγκ. Το ιδανικό της ΕΝΩΣΗΣ  ήταν  πάντα ζωντανό στις συνειδήσεις των Ελλήνων και ο επαναστατικός χαρακτήρας  της δράσης της ΕΟΚΑ Β άρχισε να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις ιδιαίτερα μεταξύ των νέων  ανθρώπων. Αυτό εξάλλου ήταν και το πνεύμα που διέπνεε τις προκηρύξεις και τις διαταγές του ΔΙΓΕΝΗ.
  Οι τρεις αλλεπάλληλες και ψευδεπίγραφες εκκλήσεις του Μακάριου προς τον Διγενή και οι απόπειρες πολιτικού προσεταιρισμού του Γρίβα από το Μακαριακό καθεστώς.
  Στις 14 Φεβρουαρίου του 1971 ανήσυχος ο Μακάριος  από  την απήχηση  του Γρίβα και τον κίνδυνο για τον ίδιο και το καθεστώς του από την ενδεχόμενη έλευση του Γρίβα   στην Μεγαλόνησο ο Μακάριος κάλεσε στο Προεδρικό  τον τότε Μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο, για τον οποίο γνώριζε ότι είχε επαφές με το περιβάλλον του Γρίβα. Του είπε λοιπόν, ότι ανέμενε σύγκρουση με την Αθήνα και ότι έπρεπε να υπάρξει αρραγές εσωτερικό κυπριακό μέτωπο και του ζήτησε να μεσολαβήσει προς τον Γρίβα  με σκοπό να συνεργαστούν, μην αποκλείοντας και την επιστροφή του τελευταίου  (ήτοι του Γρίβα ) στην Κύπρο.

  Στις διαβουλεύσεις  που ακολούθησαν μέσω του Μητροπολίτου Κιτίου, ο Γρίβας έθετε στον Μακάριο ένα βασικό όρο. Να κάνει δημόσια δήλωση με την οποία να το καλεί να επιστρέψει στην Κύπρο για να αναλάβουν από κοινού τον Αγώνα για την Ένωση. Η απάντηση του Μακαρίου ήταν πως ο ενωτικός αγώνας ήταν σε εκείνη την φάση ανέφικτος και εκείνο που προείχε ήταν η αντιμετώπιση της προσπάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης να λύσει το Κυπριακό σε συνεννόηση με την Τουρκία. Ο Γρίβας από την άλλη  τόνισε ότι ήταν πρόθυμος να συνδράμει τον Μακάριο αλλά υπό την αμετάκλητη προϋπόθεση να γίνει αποδεκτός ο όρος του. Ο Μακάριος  αρνήθηκε ρητά και διέκοψε κάθε συνομιλία μαζί με τον Διγενή.
  Η δεύτερη ψευδεπίγραφη κίνηση  δήθεν πολιτικής φιλίας έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν την κάθοδό του Διγενή  στην Κύπρο την 1η Ιουλίου του 1971 όταν  Μακάριος  συζητούσε την εύφλεκτη κατάσταση με τον πρόεδρο του ενωτικού κόμματος Τάκη Ευδόκα ο οποίος του είχε υποδείξει τον κίνδυνο  δυναμικής  αντιπαράθεσης  με την Αθήνα και την Ενωτική Παράταξη. Τότε ο Ευδόκας πρότεινε στον Μακάριο. «Φέρε λοιπόν τον Γρίβα οπόταν όλοι θα συσπειρωθούμεν γύρω σας. Ο Μακάριος  όμως αρνήθηκε ρητά   με το αιτιολογικό «Αυτό θα ήταν πρόκληση κατευθείαν προς τον Παπαδόπουλο και δεν θέλω να συγκρουσθώ μαζί του. »
  Η τρίτη και τελευταία απόπειρα  κίβδηλου πολιτικού προσεταιρισμού  του Γεωργίου Γρίβα,  από το  Μακαριακό καθεστώς,  έλαβε χώρα όταν  ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αντιλαμβανόμενος την εδραία απόφαση του Διγενή να αγωνιστεί για το ιδανικό της Ενώσεως και  αδυνατώντας να αναχαιτίσει το ολοένα ογκούμενο  πολιτικό ρεύμα υπέρ της Ενώσεως και υπέρ της ΕΟΚΑ Β  επέλεξε αρχικά να μην συγκρουστεί με τον Γρίβα και αρχικά δεν εκδηλώθηκε εναντίον του. Αντιθέτως, του έστελνε μηνύματα συνεργασίας και του υποσχόταν πολιτειακά αξιώματα όπως το Υπουργείο Άμυνας προκειμένου να πάψει να κρύβεται και να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων. Ο Γρίβας τηρούσε σιγή ούτε ανακοίνωσε οτιδήποτε για τα σχέδιά του ούτε απαντούσε στις κίβδηλες προτάσεις  του Μακαριακού Καθεστώτος . Δια του τύπου ο οποίος απηχούσε τις απόψεις του απέρριψε ρητά τις προσφορές εξαγοράς του Μακαρίου τις οποίες θεωρούσε και ορθά παγίδα. Και η Ιστορία τον δικαίωσε δραματικά.


  Παλαιότερα άρθρα
  Η Ιστορία της Κατοχής
  Κάτω η Ελλάς των ψήφων, των μισθών, των χαρτοπαικτών και των βουλευτών
  Σήμερα στις 18:00 στο Axis Radio αφιέρωμα στην «Εθνικιστική Βιβλιοθήκη»
  Κυκλοφορίες νεων βιβλίων [Απρίλιος 2012 β' μέρος]
  Την Πέμπτη 19 Απριλίου στις 18:00 στο Axis Radio: 21η Απριλίου, μύθοι και αλήθειες

  προηγούμενη 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 επόμενη