ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: βιβλιοπωλείο ΛΟΓΧΗ, Απόλλωνος 3-5,
4ος όρ. Σύνταγμα Αθήνα - τηλ. 210 3611590 -
 
 • αναζήτηση με συγγραφέα
   
 • αναζήτηση κατά τιμή
 • αναζήτηση
 • Mailing List
  Γραφτείτε στην mailing list για να ενημερώνεστε πρώτοι με τις νέες κυκλοφορίες ...

  E-MAIL :
  Logxi On Line »
  Νέα κυκλοφορία: Μεταξάς και Κράτος

  ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  από το προσωπικό αρχείο του Εθνικού Κυβερνήτη

  παραγγείλτε το βιβλίο από εδώ

  Διαβλέποντας, ο Ιωάννης Μεταξάς τα προβλήματα της Ελληνικής Πολιτείας, τα οποία ως αφετηρία τους έχουν, ως επί το πλείστον, τον κομματισμό συνέταξε, με την συμβολή και άλλων εξαίρετων συνεργατών του, ένα προσχέδιο Συντάγματος το οποίο θα ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες του Λαού και του Έθνους.
  Πίστευε, δε, ότι για να λυθούν τα προβλήματα και να ευημερήσει η Κοινωνία θα έπρεπε, εκτός από την συγκέντρωση των εξουσιών στην Κυβέρνηση και στο πρόσωπο του Βασιλέα, να καταργηθούν τα κόμματα, τα οποία λόγω των επίπλαστων, ουσιαστικά, διχογνωμιών τους αποτελούν τροχοπέδη για την εξέλιξη και την ευημερία.
  Διαβάζοντας το, αγαπητέ αναγνώστη μοιραία θα  κάνεις κάποια σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας εδώ και αρκετές δεκαετίες. Από την μορφή που ήθελε να δώσει ο Εθνικός Κυβερνήτης στο Σύνταγμα της Χώρας είναι φανερό γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικοί και οι διάφοροι «παρατρεχάμενοί» τους καταφέρονται με τόση μανία εναντίον του Καθεστώτος και των επιτευγμάτων του.

  Οι τρεις Εξουσίες: Η Νομοθετική, η Εκτελεστική και η Δικαστική είχε προβλεφθεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητες.
  Η μορφή της κοινωνίας θα ήταν πολύ διαφορετική από ότι είναι σήμερα, τι σχέση μπορεί να έχει μία εργατική, όπως την οραματίζονταν o Μεταξάς, κοινωνία με την σημερινή όπου ο Έλληνας εργάτης βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται και τις, όποιες, θέσεις εργασίας να τις καταλαμβάνουν ξένοι.
  Η ιδιοκτησία, η οποία είχε προβλεφθεί να θεωρείται ως λειτούργημα, σήμερα αμφισβητείται και βάλλεται από νέους δυσβάσταχτους φόρους με την έωλη δικαιολογία ότι πρέπει να σωθεί η χώρα από την οικονομική καταστροφή, λόγω των χρεών που δημιούργησαν οι, επί δεκαετίες, κυβερνώντες.
  Πολύ διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση του θεσμού της οικογένειας, η οποία θα θεωρείτο βασικό συστατικό της συγκροτήσεως της κοινωνίας. Σήμερα βρίσκεται κάτω από απηνή διωγμό και η απόκτηση, άνω του ενός παιδιού, θεωρείται περίπου ως «έγκλημα» και τιμωρείται, με αποτέλεσμα η Ελληνική Φυλή να μειώνεται δραστικά εξ αιτίας της υπογεννητικότητας.
  Υπήρχε η πρόνοια το Σύνταγμα να είναι ευέλικτο ώστε να είναι λειτουργικό, όχι άνω των τριάντα περίπου άρθρων, εν αντιθέσει με σήμερα, όπου ο ένας νόμος αναιρεί τον άλλον και υπάρχουν πολλά «παραθυράκια» με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται και αρκετές φορές να αδικούνται από τους διάφορους «μεγαλόσχημους». Αναπόφευκτη, επίσης, η σύγκριση με το σήμερα όπου νόμοι οι οποίοι θα επηρεάσουν, αρνητικά, το μέλλον μας ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα από το θερινό τμήμα της Βουλής. Ο «Δικτάτωρ» και «Φασίστας» Μεταξάς θα θεσμοθετούσε το Δημοψήφισμα, γιατί θεωρούσε, όχι μόνο στα λόγια, τον Λαό κυρίαρχο.
  Είναι φυσικό και δικαιολογημένο να αισθάνονται μίσος για τον Μεταξά, αφού είχε προνοήσει το νέο Σύνταγμα να είναι πραγματικά Λαϊκό και μέσω αυτού να προάγεται η ισοτιμία όλων, ανεξαρτήτως όλων, των πολιτών, απαγορεύοντας να αμείβονται οι βουλευτές για τις υπηρεσίες τους δίνοντας τους, ταυτόχρονα, το δικαίωμα να εργάζονται όπως όλοι οι Έλληνες, ζώντας σε μία κοινωνία όπου η εργασία θα ήταν η βάση της.
  Εκτός από τον θεσμό της εργασίας και της οικογένειας, αδιαπραγμάτευτο συστατικό της Ελληνικής Πολιτείας, όπως ρητώς ορίζονταν μέσα από τα άρθρα του Συντάγματος, ήταν και η Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία σε αντίθεση με το σήμερα όπου οι κυβερνώντες κάνουν τα πάντα με σκοπό να ξεριζώσουν την Ορθόδοξη πίστη από την ψυχή του λαού.
  Φυσικά αδιαπραγμάτευτο, επίσης, συστατικό καθώς και δηλωτικό της ενότητας του Λαού ήταν και ο Βασιλέας, ο οποίος ήταν ο φορέας και των τεσσάρων  εξουσιών ήτοι: Της Νομοθετικής, της Εκτελεστικής, της Δικαστικής και της Συντακτικής. Σήμερα, στις μίζερες για το Έθνος μας εποχές γίνονται, ή καλύτερα, διορίζονται Ανώτατοι Άρχοντες (Πρόεδροι Δημοκρατίας) και «βαφτίζονται» λαοφιλείς, μέσω των φερέφωνων του συστήματος  άνθρωποι που όταν εκτέθηκαν στην κρίση του Λαού μέσω των εκλογών δεν τους ψήφιζαν ούτε οι στενοί συγγενείς τους.
  Το άρθρο όμως που αποδεικνύει την διορατικότητα του Εθνικού Κυβερνήτη, είναι το περί τύπου, στο οποίο όπως πολύ σωστά προβλέπεται θα υπάρχει ελευθεροτυπία, αλλά θα καθορίζεται δια νόμου αν θα υπάρχει λογοκρισία προληπτική ή κατασταλτική. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο τύπος γίνεται Δημόσιο Λειτούργημα, όπως θα έπρεπε να είναι, και όχι όπως, δυστυχώς, είναι σήμερα εξυπηρετώντας συμφέροντα, πολλές φορές αντεθνικά.
  Πολύ ενδιαφέρον επίσης σημείο είναι αυτό το οποίο αναφέρεται στην ατομική ελευθερία, η οποία όπως προβλέπεται θα υπάρχει αλλά επ’ ουδενί λόγω δεν θα είναι εις βάρος των συμφερόντων του συνόλου και του Έθνους.
  Όλα τα ανωτέρω αποτελούν τις αποδείξεις γιατί οι μετέπειτα κυβερνώντες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (όπως την περίοδο των Κυβερνήσεων της 21ης Απριλίου 1967) συκοφάντησαν και συνεχίζουν να συκοφαντούν τον Εθνικό Κυβερνήτη ακόμα και 73 χρόνια μετά τον θάνατό του.
  Το κάνουν διότι αν υπερίσχυαν οι απόψεις του και γίνονταν Νόμοι, τότε δεν θα μπορούσε μία ολιγομελής, κλειστή κάστα να ζει σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, θυσιάζοντας στον βωμό της σκοπιμότητας και της προσωπικής και οικογενειακής της ευημερίας ακόμα και αυτά τα Εθνικά συμφέροντα.   
  Αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο, από το προσωπικό αρχείο του Εθνικού Κυβερνήτη, περιέχεται στο ανά χείρας βιβλίο και έρχεται το φως της δημοσιότητας 73 χρόνια μετά.
  Στην παρούσα έκδοση θεωρήσαμε σκόπιμο να συμπεριλάβουμε τρία κείμενα του Εθνικού Κυβερνήτη, μέσα από τα οποία ο αναγνώστης βλέπει την αγάπη που τον διακατείχε για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την νεολαία.
  Το πρώτο κείμενό του είναι το Διάγγελμα που απηύθυνε προς τον Ελληνικό λαό, με το οποίο διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους επιβάλλονταν να γίνει άρση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος και να επιβληθεί Στρατιωτικός Νόμος.
  Το δεύτερο κείμενο είναι η εισήγησή του προς την Α.Μ. τον Βασιλέα, όπου επίσης εξηγώντας τους λόγους του ζητά να υπογράψει το συγκεκριμένο Διάταγμα.
  Το τρίτο είναι ο λόγος που εξεφώνησε από το ραδιόφωνο της ΕΟΝ απευθυνόμενος κυρίως στην νεολαία, στον λόγο του αναλύει το πώς ο κομμουνισμός διέφθειρε όλες τις κοινωνικές τάξεις συνεπικουρούμενος και από τα αστικά κόμματα. 


  Παλαιότερα άρθρα
  Σήμερα στις 19:00 παρουσίαση του νέου τεύχους του Patria στο βιβλιοπωλείο «Λόγχη»
  Είναι εφικτή η επανελληνοποίηση των τραπεζών;
  Ομιλία Γιάννη Κουριαννίδη για την "Επανελληνοποίηση των τραπεζών"
  Κώστας Κυριακού: Αγώνες για την Βόρειο Ήπειρο
  Ο Κώστας Κυριακού μιλάει για τα βιβλία του, το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 12:00, στην Λόγχη

  προηγούμενη 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 επόμενη