ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: βιβλιοπωλείο ΛΟΓΧΗ, Απόλλωνος 3-5,
4ος όρ. Σύνταγμα Αθήνα - τηλ. 210 3611590 -
 
 • αναζήτηση με συγγραφέα
   
 • αναζήτηση κατά τιμή
 • αναζήτηση
 • Mailing List
  Γραφτείτε στην mailing list για να ενημερώνεστε πρώτοι με τις νέες κυκλοφορίες ...

  E-MAIL :
  Logxi On Line »
  Ο Εθνικός κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς

  ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΗΝ 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  Κάνοντας ένα μικρό αφιέρωμα στην μεγάλη ημέρα, της επετείου της 4ης Αυγούστου 1936 θα αναφερθούμε στην προσωπικότητα του μεγάλου Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά.
  Ο Μεταξάς αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας ανέβασε την Ελλάδα στον κολοφώνα της δόξας της. Το Εθνικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 κάτω από την εμπνευσμένη ηγεσία Tου,  ήταν αυτό που δόξασε την Ελλάδα όχι μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στους διπλωματικούς αγώνες που έδωσε η πατρίδα μας. Στο εσωτερικό ήταν αυτό το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, που ένωσε όλους τους Έλληνες και για πρώτη φορά ο λαός ένιωσε κυρίαρχος μέσα από την εθνική κοινωνιοκρατία την οποία επέβαλε προς όφελος του Ελληνισμού. Ο Εθνικός Κυβερνήτης δεν υπήρξε ένας απλός πολιτικός ή στρατιωτικός ηγέτης. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έδωσε η Ελληνική ιστορία εις την πατρίδα μας. Υπήρξε εθναπόστολος, εθνικός επαναστάτης, μεταρρυθμιστής και συγχρόνως ένας σπάνιος πνευματικός άνθρωπος που εργάσθηκε για την επανελλήνιση του έθνους. 

   

  Ο Μεταξάς γεννήθηκε το 1871 στην Ιθάκη. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε την εποχή που η πατρίδα μας έδινε κρίσιμους αγώνες. Σε νεαρή ηλικία εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και την τελείωσε το 1890. Εξήλθε από την σχολή ως ανθυπολοχαγός Μηχανικού πρώτος μεταξύ των συμμαθητών του. Έχοντας υψηλά ιδανικά προχωρά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της πατρίδος και με όραμα την μεγάλη ιδέα. Εντυπωσιάζεται και εκτιμά τον Στρατηλάτη – Διάδοχο Κωνσταντίνο, που τον βλέπει σαν συνεχιστεί του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Βρίσκεται συνεχώς κοντά του και τον ακολουθεί σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδος.
  Η στρατιωτική ιδιοφυΐα του φάνηκε από πολύ νωρίς και σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να αναρτηθεί εις την Στρατιωτική Ακαδημία της Γερμανίας, στην οποία φοίτησε, κατόπιν εντολής του Γερμανού Αυτοκράτορα Κάιζερ Γουλιέλμου Β’, μαρμάρινη πλάκα η οποία έγραφε: «Ουδέν στρατιωτικόν πρόβλημα άλυτον παρ’ Ιωάννου Μεταξά». Όταν αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική ως αρχηγός ενός μικρού πολιτικού κόμματος, η πολιτική του πορεία είχε σύνεση, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Έτσι λοιπόν έφτασε η στιγμή κατά την οποία, όλος ο τότε πολιτικός κόσμος τον κάλεσε να αναλάβει την ηγεσία του κράτους, αφού τα μεγάλα κόμματα αδυνατούσαν να βρουν ομαλούς τρόπους διακυβέρνησης της χώρας.
  Αναλαμβάνοντας πλέον την ευθύνη ως κυβερνήτης  της Ελλάδος,  λόγω και της διπλωματικής του δεινότητας, εξασφάλισε αμέσως φίλους και συμμάχους για την χώρα μας. Υπήρξε ο μεγάλος επαναστάτης. Το Εθνικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου με αρχηγό τον Μεταξά έτυχε λαϊκής αποδοχής. Επέβαλε κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για την εργατική τάξη. Η εργατική και αγροτική τάξη ξέφυγε από τα νύχια των εργατοπατέρων – αγροτοπατέρων πολιτικάντηδων, αλλά και του διεθνούς κομμουνισμού. Στο πρόσωπο του Μεταξά η τάξης των εργαζομένων βρήκε τον αρωγό στα δίκαια αιτήματα της και για αυτόν τον λόγο απεκλήθη Πρώτος Εργάτης. Η νεολαία αποκτά όραμα, ιδανικά και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Συγχρόνως καλλιεργήθηκαν και προστατεύτηκαν τα γράμματα και οι τέχνες.
   Η ηγετική του ικανότης είχε σαν αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, και  αποφασιστικός όπως ήταν προχώρησε άμεσα στην πλήρη οργάνωση του. Αποκατέστησε την ηρεμία στον λαό και την επίτευξη αξιοθαύμαστης ομοψυχίας. Η διορατικότητα του επέτρεψε να προβλέψει τρία χρόνια νωρίτερα την επερχόμενη θύελλα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά ένα έτος την αναγκαστική είσοδο της Ελλάδος στον πόλεμο. Χωρίς δισταγμό είχε λάβει την απόφαση να πολεμήσει. Παρά τις μεγάλες δυσχέρειες επέτυχε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για συγκρότηση ισχυρών και πολύ αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων. Πιστός στον θεό της Ελλάδος θα γράψει στο ημερολόγιο του την 20ην Μαΐου 1940 « ας μας βοηθήσει ο θεός».
  Δίχως να λάβει καμία οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά μόνο με εθνικούς πόρους και την ιδιωτική συνεισφορά, με νοικοκυροσύνη του κράτους και την περικοπή της σπατάλης στην Δημόσια Διοίκηση κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα, όπλα και υλικά, για την οργάνωση, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση  των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Οχύρωσε τα σύνορα και κατασκεύασε ναυπηγία για την ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Όταν λοιπόν η πατρίς εκκλήθηκε να αντισταθεί σε δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από αυτήν, αντιστάθηκε επιτυχώς και νίκησε χάρις στο τιτάνιο έργο του μεγάλου ηγέτη Ι. Μεταξά.
  Στις 29 Ιανουαρίου 1941 ο Άξιος Ηγέτης, ο Εθνικός Κυβερνήτης, ο δημιουργός του Εθνικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936 και της αναγεννήσεως της πατρίδος έφυγε για τον κόσμο της αιωνιότητας. Οι μεγάλοι των γραμμάτων και των τεχνών του Μεσοπολέμου ύμνησαν και έκλαψαν για τον θάνατο του. Οδήγησε την χώρα εις την δόξα και το μεγαλείο και πέτυχε την αναγνώριση του αγώνα της Ελλάδος από όλους. Αυτός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς τον οποίο ευτύχησε να έχει η πατρίδα κυβερνήτη στις πλέον δύσκολες στιγμές του εθνικού της βίου. Αθάνατος…


  Παλαιότερα άρθρα
  Νέα προσφορά: 5 ιστορικά (και όχι μόνον) μυθιστορήματα ΜΟΝΟ 25 ευρώ!
  Νέα κυκλοφορία βιβλίου: «Το DNA του ΠΑΣΟΚ» από τον Δημήτρη Μιχαλόπουλο
  Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
  Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο: τα πρακτικά της δίκης της 21ης Απριλίου
  Νέα κυκλοφορία βιβλίου: «Η Μεγάλη Ιδέα στον 21ο Αιώνα», του Γεωργίου Μανωλόπουλου

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 επόμενη