ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: βιβλιοπωλείο ΛΟΓΧΗ, Απόλλωνος 3-5,
4ος όρ. Σύνταγμα Αθήνα - τηλ. 210 3611590 -
 
 • αναζήτηση με συγγραφέα
   
 • αναζήτηση κατά τιμή
 • αναζήτηση
 • Mailing List
  Γραφτείτε στην mailing list για να ενημερώνεστε πρώτοι με τις νέες κυκλοφορίες ...

  E-MAIL :
  Logxi On Line »
  Η φιλοσοφία του σχεδίου Βαρβαρόσα

  Όταν η πολιτική εξουσία δεν μπορεί να βρει καμία διπλωματική λύση, για μια απειλητική κατάσταση, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί σε στρατηγό που έχει συνείδηση των ευθυνών του, το δικαίωμα να προσβάλει πρώτος τον αντίπαλο, στο μέτρο της εξουσιοδότησης που θα λάβει από τη Κυβέρνησή του και πάντα κάτω από τη προϋπόθεση της τήρησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο της ανατεθείσας σε αυτόν υπεράσπισης των εθνικών εδαφών, έχει υποχρέωση να επιτεθεί πρώτος, ώστε να μεταφέρει επί εχθρικού εδάφους το Θέατρο των Επιχειρήσεων».
  Halder


  Εβδομήντα χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση η επίσημη ιστοριογραφία αγωνίζεται να διατηρήσει μια σειρά από μύθους.

  Ένας από αυτούς ,ο επικρατέστερος, θέλει τον Führer της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας τυφλωμένο από τη μεγαλομανία του να επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος του Ναπολέοντα που αμέσως μόλις διαπίστωσε την στρατιωτική αδυναμία του να περάσει την Μάγχη, και να υποτάξει στρατιωτικά την Μ. Βρετανία, επιχείρησε να βγει από την αμηχανία του στρεφόμενος εναντίον της Ρωσίας με σκοπό να τη συντρίψει στρατιωτικά. Μια ήττα της Ρωσίας, κατά την άποψή του, θα εξανέμιζε και τις τελευταίες ελπίδες της Βρετανίας να εμπλέξει τη Γερμανία σε διμέτωπο αγώνα.
  Τίποτα λιγότερο αληθινό. Ο Führer αρχίζει να συζητά το ενδεχόμενο μιας εισβολής στην Ρωσία από τη στιγμή που διαπιστώνει την αδυναμία επίτευξης πολιτικής συμφωνίας με την Μεγάλη Βρετανία,μια συμφωνία ικανή να τερματίσει ένα πόλεμο , ένα πόλεμο που με βάση τα μέχρι τότε στοιχεία δεν μπορούσε να συγκρατηθεί μέσα στα Ευρωπαϊκά σύνορα και μοιραία θα εξελισσόταν σε παγκόσμιο. Χρονικά αυτή η στιγμή πρέπει να τοποθετηθεί μετά το τέλος της εκστρατείας εναντίον της Πολωνίας, δηλαδή πριν από την εκστρατεία στη Δύση, πριν ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την επιχείρηση Seelöwe [1] και βέβαια πριν εμφανιστούν οι δυσκολίες στρατιωτικής κατάληψης της Μ. Βρετανίας Σύμφωνα με την μαρτυρία του Blumentritt ο ίδιος άκουσε να γίνεται λόγος για επιθετικά σχέδια εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης από τον Schmund στις αρχές Ιανουαρίου 1940.
  Κράτησα σημειώσεις αμέσως για τα όσα μου είπε ο Schmund. Η συμπεριφορά του Hitler προς την Ρωσία κατά την διάρκεια αυτού του πρώτου χειμώνα του πολέμου, όταν εκείνη η χώρα ήταν ακόμη ευνοϊκά ουδέτερη , μπορεί να συνοψισθεί με τον ακόλουθο τρόπο. Οι Μπολσεβίκοι έλεγχαν την Ρωσία εδώ και μία γενιά , όσο χρειαζόταν για να μεταβάλουν τα πιστεύω του λαού και ειδικά της νεολαίας τους. Η καταστροφή της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας στα 1918 σήμαινε ότι ο ιστορικός εχθρός της Ρωσίας και το παραδοσιακό προπύργιο της Ευρώπης ενάντια στην Ανατολή είχε πάψει να υπάρχει. Δοθέντος ότι η Βέρμαχτ συνιστούσε πλέον την μοναδικό αποτελεσματικό φράγμα ανάμεσα στον Κόκκινο Στρατό και την Ευρώπη, ο Hitler θεωρούσε αποστολή της Γερμανίας να αποτρέψει τον κίνδυνο από την Ανατολή και να απωθήσει τις προελαύνουσες δυνάμεις του μπολσεβικισμού. Παρακολουθούσε πολύ προσεκτικά εκείνο τον τομέα και ήταν σε επιφυλακή να δράση αν και όταν κρινόταν αναγκαίο [2]. Τα ρητορικά σχήματα όπως καταγράφονται από τον Blumentritt και όπως υιοθετήθηκαν από πολλούς «ορθόδοξους» ιστορικούς μοιάζουν φτιαγμένα έτσι ώστε να παραπέμπουν συνειρμικά με ιδιαίτερη ευκολία στις σελίδες του Mein Kampf, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν στα σχέδια για τον εποικισμό της ανατολής και την ανάγκη για «ζωτικό χώρο» [3] . Στην πραγματικότητα επιχειρούν να συσκοτίσουν μια μεγάλη αλήθεια που βρίσκεται στην ίδια την πολιτκό-ιδεολογική υπέρβαση που επιχειρούν, αρχικά Παρίσι και Λονδίνο και το Βερολίνο λίγο αργότερα...


  Παλαιότερα άρθρα
  Μάρτιος 1941... Η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών
  Σήμερα στις 18:00 στο Αxis radio: η δολοφονική οργάνωση της ΟΠΛΑ
  ΠΡΟΣΦΟΡΑ 3 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ
  Εορταστική προσφορά: μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 50% έκπτωση σε όλα τα βιβλία των εκδόσεων Λόγχη
  Σήμερα στις 18:00 στο Αxis radio: Κριτική της Δημοκρατίας

  προηγούμενη 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 επόμενη