Αρτύρ Ντε Γκομπινώ, ο πατέρας του «επιστημονικού φυλετισμού»

Ο Αρτύρ Ντε Γκομπινώ γεννήθηκε στην πόλη Βιγ Ντ’ Αβρέ στις 14 Ιουλίου 1816. Γάλλος διπλωμάτης, συγγραφέας, εθνολόγος και κοινωνικός στοχαστής, που θεωρείται ο πατέρας του «επιστημονικού φυλετισμού». Διετύπωσε την άποψη ότι η φυλή είναι αυτή που δημιουργεί τον πολιτισμό. Ο ντε Γκομπινώ θεωρείται επίσης, ο πατέρας της άποψης περί ανωτερότητας της Αρείας φυλής, την οποία εκφράζει στο βιβλίο του “An Essay on the Inequality of the Human Races” («Δοκίμιο περί της Ανισότητας των Ανθρωπίνων Φυλών», 1853–1855). Το πλήρες όνομά του ήταν Ζοζέφ Αρτύρ Κόμης του Γκομπινώ (Joseph Arthur Comte de Gobineau και η οικογένεια του ήταν βασιλοφρόνες. Ο πατέρας του ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του κυρία επί των τιμών της πριγκίπισσας Παυλίνας Βοναπάρτη (αδελφής του Ναπολέοντα) και συγγραφέας αισθηματικών μυθιστορημάτων. Το 1930 η μητέρα του μαζί με τον γιο της μετακόμισε στην Ελβετία.

Το βιβλίο του που άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση ήταν το «Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρώπινων φυλών» (1853-1855). Στο έργο του αυτό εκφράζει την άποψη ότι μεταξύ των ανθρώπινων φυλών υπάρχει μια ιεραρχία, η οποία τεκμηριώνεται από βιολογικές, ανθρωπολογικές και ιστορικές μελέτες. Ανώτερη όλων είναι το λευκό έθνος των Αρείων. Ο Γκομπινώ υποστηρίζει ότι η μοίρα των ανθρώπινων πολιτισμών καθορίζεται από τη φυλετική τους σύνθεση και ότι οι Άρειες κοινωνίες ανθούν, όσο δεν έρχονται σε επιμιξία με μαύρα και κίτρινα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Γκομπινώ, δέκα είναι οι μεγάλοι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας: Αρχαίος Ελληνικός, Περσικός, Ινδικός, Αιγυπτιακός, Ασυριακός, Κινεζικός, Γερμανικός του 5ου μΧ, Αλλεγανιακός της Βορείου Αμερικής, Μεξικάνικος και Περουβιανός. Και όλοι τους έγιναν και αναπτύχθηκαν με την καθοριστική συμβολή της Αρείας φυλής. Στις μέρες του Γκομπινώ, η μόνη καθαρή φυλή Αρείων ήταν η Γερμανική, όπως πίστευε. Όχι των συγχρόνων του Γερμανών που είχαν αναμιχθεί με Σλάβους και Κέλτες και ήταν νόθοι, αλλά η ξανθή δολιχοκέφαλος φυλή κυανού αίματος, η οποία κατοικούσε στην Αγγλία, το Βέλγιο και τη Βόρεια Γαλλία. Οι φυλετικές θεωρίες του άρχισαν να γίνονται γνωστές και να εξαπλώνονται, όταν τις εγκολπώθηκαν αρχικά οι Παγγερμανιστές του 19ου αιώνα, στη συνέχεια ο αγγλογερμανός πολιτικός Χιούστον Τσάμπερλεν (1855 – 1927) και φυσικά ο Αδόλφος Χίτλερ. Θεωρούσε τους Γερμανούς της Γερμανίας ως τον μόνο καθαρό εκπρόσωπο της Αρείας Φυλής.

Υπηρέτησε στη Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας από το 1864 έως το 1868. Μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στη χώρα μας. Έγραψε μελέτες για τον Καποδίστρια και την νεώτερη Ελλάδα, ταξιδιωτικές αναμνήσεις και μυθιστορήματα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία «Στο βασίλειο των Ελλήνων στα τέλη του 19ου αιώνα» (εκδόσεις «Περίπλους») και «Ακριβή Φραγκοπούλου και το κόκκινο μαντήλι» (εκδόσεις «Ολκός). Ο φυλετισμός του Γκομπινώ επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη των θεωριών περί φυλετισμού. Μπορούμε να τον δούμε υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τον βιολογικό και κοινωνικό ντετερμινισμό τον 19ου αιώνα, απόρροια πολύχρονων ιστορικών, ανθρωπολογικών και εθνολογικών μελετών.  Ο Ζοζέφ Αρτύρ Κόμης του Γκομπινώ πέθανε στο Τορίνο στις 13 Οκτωβρίου 1882.

Αρτύρ Ντε Γκομπινώ, ο πατέρας του «επιστημονικού φυλετισμού»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω