Στους Αθάνατους Νεκρούς των Οχυρών Μακεδονίας και Θράκης

Το 1941 η Πατρίδα μας έγραψε λαμπρές σελίδες Δόξας στην Μάχη των Οχυρών. Των Οχυρών που δημιούργησε ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς, των Οχυρών που σήμερα αν κάποιος επιχειρούσε να τα κατασκευάσει δεν θα τα πετύχαινε με τον τρόπο που κατασκευάστηκαν την εποχή εκείνη. Ο Ελληνικός Στρατός υπήρξε ο μοναδικός Στρατός στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον οποίο οι Γερμανοί, απέδωσαν τιμές, ο μοναδικός Στρατός του οποίου οι μπαρουτοκαπνισμένοι Αξιωματικοί και οπλίτες πέρασαν μπροστά από τα τμήματα της Βέρμαχτ, τα οποία ήταν σε στάση προσοχής. Μάχη των Οχυρών. Η Εποποιία μιας Γενιάς. Η γενιά μιας Εποποιίας.

Το Οχυρό Ιστίμπει, θύλακας αντίστασης, Οχυρό Μάχης, Πίστης και Αγώνα. Ένας από τους αξιωματικούς-υπερασπιστές,  ο Όμηρος Παπαδόπουλος. Είχα την τιμή, να τον γνωρίσω προσωπικά. Και λέω τιμή γιατί μόνο τιμή μπορεί να νοιώσει κάποιος ο οποίος γνώρισε και μίλησε με έναν Αξιωματικό που ήταν στην κυριολεξία Εθνικός Αγωνιστής, με έναν Αξιωματικό που πολέμησε όπου υπήρχε πολεμική αναμέτρηση για την πατρίδα μας. Με τον άνθρωπο που υπήρξε υπασπιστής του Στρατηγού Γρίβα από την Χ μέχρι την ΕΟΚΑ.

Το βιβλίο αυτό είναι μία μαρτυρία, μία περιγραφή των μαχών του Ιστίμπεϊ από έναν από τους πολεμιστές του. Η αξία του τεράστια. Μέσα από τις σελίδες του, μεταφερόμαστε νοερά στις μάχες του Οχυρού. Κλείνουμε τα μάτια και αναλογιζόμαστε..

Σε καιρούς μίζερους, με τα εθνικά μας θέματα να βρίσκονται σε άσχημη φάση, με προσπάθειες αποσύνθεσης του εθνικού και κοινωνικού μας ιστού από δυνάμεις μέσα και έξω από την πατρίδα μας, βιβλία σαν και αυτό μας οπλίζουν με θάρρος και αισιοδοξία και μας κάνουν να νοιώθουμε υπερήφανοι για το ότι είμαστε Έλληνες.

Τάσος Δημητρακόπουλος
από τον πρόλογο του βιβλίου: Ο AΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΪ

Στους Αθάνατους Νεκρούς των Οχυρών Μακεδονίας και Θράκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω