«Τι χαρά είναι τούτη, Θε μου, να ζεις και να βλέπεις και να παίζεις με τη μεγάλη Τίγρη και να μη φοβάσαι»

Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία του Ιταλού φιλοσόφου Ιουλίου Έβολα εκδόθηκε από τη “Λόγχη” σε μετάφραση-επιμέλεια του καλού φίλου, γιατρού Αθανασίου Νοτόπουλου.
Μετά τις “Καρδιακές Αναπάλσεις”, ένα υπέροχο βιβλίο υπαρξιακής κατάθεσης υπό το φως της ορθόδοξης μαρτυρίας, ο Θανάσης σε συνεργασία με τις εκδόσεις “Λόγχη” μάς κάνει ένα ακόμα όμορφο δώρο.
Δούλεψε σε βάθος πάνω στο κείμενο και εκτός από την πολύ προσεγμένη μετάφραση, έκανε μια επίσης σχολαστική επιμέλεια και μάς προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για πρόσωπα, ρεύματα και σχολές σκέψης που αναφέρονται από τον συγγραφέα.
Με τον Θανάση, καρδιακό μου φίλο, είχαμε ουσιαστικές και εκτενείς συζητήσεις γύρω από το έργο του φιλοσόφου. Αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο βιβλίο διότι με αυτό κλείνει η περίφημη τριλογία (“ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ” – “ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ” – ΚΑΒΑΛΙΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΙΓΡΗ“) και παρουσιάζεται η σκέψη του φιλοσόφου στην πληρότητά της.

Ο ίδιος μου ανέφερε ότι προτίμησε -και σωστά- τον όρο “καβαλικεύοντας” αντί του “ιππεύοντας την τίγρη” διότι η ίππευση αφορά ένα ελεγχόμενο, εξημερωμένο ζώο (πχ τα “άλογα ιππασίας”), ενώ η ΤΙΓΡΗ (οι χαοτικές δυνάμεις του σημερινού κόσμου) είναι…άλλο ζήτημα. Εκεί ο δυνατός άνθρωπος ύστερα από διαδικασία μύησης και μεγάλο αγώνα καβαλικεύει και δεν “ιππεύει” απλά το άγριο στοιχείο, το στρέφει στην επιθυμητή κατεύθυνση, και αφού η διαδικασία ολοκληρωθεί, επέρχεται η ηρεμία και γλυκύτητα, όπως φαίνεται και στο εξώφυλλο της έκδοσης, που είναι επίσης επιλογή του μεταφραστή – επιμελητή.
” Τι χαρά είναι τούτη, Θε μου, να ζεις και να βλέπεις και να παίζεις με τη μεγάλη Τίγρη και να μη φοβάσαι !” (Ν. Καζαντζάκης)
…και στο τέλος να καταφέρεις να ανεβείς στη ράχη της, να σε αποδεχτεί, και να στραφεί στην κατεύθυνση που θα υποδείξεις.

Κώστας Τάταρης

«Τι χαρά είναι τούτη, Θε μου, να ζεις και να βλέπεις και να παίζεις με τη μεγάλη Τίγρη και να μη φοβάσαι»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω